print

Vroegtijdige zorgplanning bij palliatieve ziekte vergoed vanaf 1 november 2022

05-10-2022

Een goede begeleiding bij een ongeneeslijke ziekte is onontbeerlijk, zoals adequate ondersteuning op elk vlak, inclusief palliatieve zorg. Een van de instrumenten die kwalitatieve palliatieve zorg zo vroeg mogelijk waarborgen, is vroegtijdige zorgplanning of Advance Care Planning (ACP).

Hierbij kan de patiënt samen met de huisarts vastleggen wat de verwachtingen en wensen zijn over toekomstige zorg. Het zijn essentiële gesprekken in de palliatieve fase van een ongeneeslijke ziekte, die heel wat kopzorgen kunnen vermijden bij de patiënt en zijn omgeving.

Het RIZIV maakt 6.480.000 euro per jaar vrij om deze begeleiding volledig te kunnen vergoeden.

Op deze pagina:


Een open gesprek over de toekomst

Het doel van dit soort gesprekken is in de eerste plaats de wens van de patiënt in verband met de zorgkeuze, curatief of palliatief, te respecteren. De patiënt geeft aan welke zorg hij wil, zo kunnen angsten worden weggenomen bij ongeneeslijk zieke patiënten, waardoor hun levenskwaliteit significant kan verbeteren.

De planning kan evolueren: de patiënt kan zijn keuzes en plannen op elk moment aanpassen.

De zorgplanning gebeurt eerst en vooral in overleg tussen patiënt en huisarts én daarna met de zorgverleners en andere betrokkenen: verpleegkundigen, kinesitherapeuten, andere artsen, mantelzorgers, enz.

Meer info over de terugbetaling van Advanced care planning?

Een volledig terugbetaalde begeleiding

De patiënt betaalt hiervoor niets: wij vergoeden de kosten van deze gesprekken en planning volledig.

De arts kan zijn honorarium (93,41 euro) rechtstreeks aan het ziekenfonds van de patiënt factureren (derdebetalerssysteem).

In welke situaties vergoeden we deze gesprekken bij huisartsen?